Körfez Temizliğiyle Doğal Akış Yeniden Kazanılıyor: İzmir’de Meles ve Arap Deresi’nde Temizlik Sürüyor
İzmir’in Körfez etkisini azaltmaya yönelik dere temizliği programı, bölgenin doğal su akışını korumayı hedefleyen çalışmalarla hız kesmeden devam ediyor. Meles Çayı ve Arap Deresi’nde yaklaşık bir ay önce başlatılan temizleme süreci tamamlandı; üst havzalardan gelen teressübat, çamur ve çeşitli atıklar temizlenerek dere yataklarının temiz ve akıcı hâle gelmesi sağlandı.

Çalışmalar kapsamında liman bölgesinde geçici bir set (batardo) kuruldu ve Körfez’e olan bağlantı kesildi. Ardından 55 kişilik ekip, 9 pompa, 14 iş makinesi ve 26 kamyondan oluşan geniş bir makine parkıyla çalışmaya devam etti. Yaklaşık bir ay süren 24 saat esaslı operasyonlarda, dere yataklarında biriken atıklar, çamur ve sazlıklar titizlikle temizlendi. Böylece hem çevresel etkilerin azaltılması hem de su taşıma kapasitesinin artırılması hedeflendi.
TEMİZ KÖRFEZ HEDEFİ DOĞRULTUSUNDA YÜRÜYÜŞ DEVAM EDİYOR İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU), kent genelinde temiz körfez hedefine ulaşmak için planlı çalışmalarını sürdürüyor. Meles ve Arap Deresi’nin temizliği tamamlandıktan sonra ekipler Manda Çayı üzerinde çalışmaya başlayacak. Ardından Bornova Çayı, Bostanlı Deresi ve Peynircioğlu Deresi gibi Körfez’e ulaşan diğer dere yataklarında da kapsamlı temizlikler planlanıyor.
İZSU’nun 2024 yılında 228 bin ton, 2025 yılında 418 bin ton ve 2026’nın ilk yarısında 81 bin 587 ton malzemeyi dere yataklarından çıkarması hedeflenen program, kent ekosisteminin korunması ve Körfez’e ulaşan kirliliğin azaltılması amacıyla yıl boyunca yürütülecek.