Birlik Işığı: İftar Sofrasından Bağımsızlığa Uzanan Dostluklar ve Sesler

Birlik Işığı: İftar Sofrasından Bağımsızlığa Uzanan Dostluklar ve Sesler

Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen gece, yalnızca bir kutlama değil; iki kardeş halkın tarihine ışık tutan bir anıya dönüştü. İzmir’in çiçeklerle dolu sokakları arasında kurulan iftar sofrası, Ramazan’ın bereketini ve kardeşliğin sıcaklığını taşıdı. Çamdibi Şehit Er Adem Bilaloğlu Sosyal Tesisleri’ndeki İzbaş Düğün Salonu, gelen her bireyin yüzünde umut ve heyecan ışıklarıyla doldu. O akşam, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki gönül bağı, marşların harmonisiyle pekişirken, Türkçe ve Boşnakça dizeler, milletlerin ortak hafızasını yeniden canlandırdı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde Nedret Güvenç Sahnesi’nde sahaya çıkan Cenk Bosnalı, sevilen eserlerini ve duygusal yorumlarını paylaşırken, Türkçe ve Boşnakça şiirler, geçmişin acılarını bir aradaki dayanışmanın gücüyle sarıp sarmaladı. Katılımcılar, her bir eserle içlerinde birikecek sevinci ve hüznü yeniden keşfettiler; bu, sadece bir konser ya da bir şölen değil, iki toplumun ortak hafızasına dokunan bir diriliş oldu.

“Bağımsızlık bir milletin haykırışıdır” sözleriyle başlayan konuşmalar, Bosna Hersek’in bağımsızlık kararının basit bir karar olmadığını, varoluş mücadelesinin, kimliğin ve onurunun ortak bir ifadesi olduğunu hatırlattı. İzmir Bosna Sancak Derneği Başkanı Mehmet Fatih Demir, tarih boyunca bedel ödenerek kazanılan özgürlüğün bugün de korunması gerektiğini vurguladı. Bu vurgu, sadece geçmişi anmakla kalmayıp, gelecek nesillere umut aşılayan bir mesaj olarak yükseldi.

“1 Mart özgürlüğün ve ortak iradenin simgesidir” diyen Zambak Boşnak Kadınlar Derneği Başkanı Dzenita Osmanspahic Özgüner, bağımsızlık sürecinin zorluklarını ve kadınların bu süreçteki merkezi rolünü öne çıkardı. Kadınlar olarak birliğin ve kültürel mirasın koruyucusu olmayı sürdürmenin önemini vurguladı.

“İki devlet, iki bayrak ama bir millet” mesajını taşıyan Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, Ramazan ayına denk gelen bu özel günde dillerin, geleneklerin ve sofraların ortak paydasında buluşmanın simgeselliğini işaret etti. Taşer, birliktelik ve dayanışmanın sonsuza dek sürmesini temenni eden sözleriyle gönüllerdeki umutları pekiştirdi.

Kültür, hafıza ve dayanışma gecesi olarak özetlenen bu buluşma, sadece anılacak bir kutlama değil; aynı zamanda geçmişin acılarını unutmadan, onları güçlendiren bir gelecek inşasının da hikâyesi oldu. Konserler ve şiirler, Bosna’nın zorluklar karşısında direnişinin tarihini hatırlatırken, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki dostluğun daimi ve yalın bir gerçeğe dönüştüğünü gösterdi. Bornova’da kurulan iftar sofrası, yalnızca bir iftar değil; iki halkın ortak hafızasına, kültürel mirasına ve dayanışma ruhuna tanıklık eden bir anıt olarak kayda geçti.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar