Efes Selçuk’ta Meme Kanseri Farkındalık Eğitimleri: Kadın Dayanışması ve Sağlık Bilinci

Efes Selçuk’ta Meme Kanseri Farkındalık Eğitimleri: Kadın Dayanışması ve Sağlık Bilinci

Efes Selçuk Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi ve Eşitlik Birimi’nde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Meme Kanseri Farkındalık Eğitimleri sürüyor. Eğitimler, kadınlar için erken farkındalık ve erken tanının hayat kurtaracağını vurgulayacak şekilde planlandı; katılımcılar meme kanseriyle ilgili temel bilgiler ve güvenilir korunma yöntemleriyle buluşuyorlar. Kimyasalların etkileri konusuna değinen Endüstri Mühendisi Kemal Özöner, günlük yaşamda kullanılan mutfak eşyaları, gıda ürünleri ve temizlik/kozmetik ürünlerinde bulunan kimyasal maddelerin kanser risklerini artırabileceğini ifade etti ve etkileri azaltmanın yolları arasında mevsim dışı meyvelerden kaçınmamak, meyvelerin kabuklarını temizlemek, temizlikte beyaz sirke, karbonat gibi doğal ürünlerin tercih edilmesi ve pestisit kalıntılarından arınmış gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca plastik ile sıcak temasını minimize etmek gibi önlemlerle günlük hayatta kimyasal etkilerin azaltılabileceğini vurguladı.

Hemşire Gülseren Şentürk ise meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekti ve kadınların düzenli kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini söyledi. Meme kanserinin sık görülen bir kanser türü olduğuna dikkat çekerken, 30 yaş altındaki kadınlarda da tespit edilebileceğini aktardı. Ailede meme kanseri öyküsü, erken veya geç menopoza girilmesi, geç yaşta doğum gibi risk faktörlerini sıralayarak, ippatik belirtiler arasında kitle hissi, meme başında akıntı veya şekil değişiklikleri gibi bulgulara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Kadınların kendi kendine meme muayenesini öğrenmesinin yanında yaş ve risk durumlarına uygun taramaların da ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sosyolog Raşide Başak ise farkındalık kapsamında stres ve kaygının rolüne odaklandı. Stresle başa çıkmak için nefes odaklı basit tekniklerin uygulanabileceğini söyleyen Başak, bu duyguları uygun şekilde yönetmenin hastalıklardan korunmada faydalı olacağını ifade etti. Gerektiğinde bir uzmandan destek alınmasının da önemine değindi.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar