İzmir’de Interfresh Eurasia: Küresel Alıcılarla Buluşan Yaş Meyve-Sebze Fuarı Nasıl Şekillendiriyor?

İzmir’de Interfresh Eurasia: Küresel Alıcılarla Buluşan Yaş Meyve-Sebze Fuarı Nasıl Şekillendiriyor?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, ANTEXPO Fuarcılık işbirliğiyle Fuar İzmir’de düzenlenen Interfresh Eurasia Fuarı, bu yıl da dünyanın dört kıtasından alıcıları ve sektör profesyonellerini bir araya getiriyor. 8–10 Eylül arasındaki program, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatını uluslararası pazarlara taşıma hedefini bir kez daha pekiştiriyor. Katılımcılar, farklı ülkelerden gelen ziyaretçilerle yüz yüze görüşme fırsatı bulurken, fuarda planlanan 1.300’ün üzerinde ikili iş görüşmesi odağına yerleşti.

İzmir’de Interfresh Eurasia: Küresel Alıcılarla Buluşan Yaş Meyve-Sebze Fuarı Nasıl Şekillendiriyor?

Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, tarımın geniş ve hayati bir ekosistem olduğunu vurgulayarak Tarım Master Planı’nın taslak aşamasına katılımcı görüşlerini eklemmenin önemine değindi. Tarım alanında karşılaşılan yoğun iş gücü sorununa dikkat çeken Yıldırır, gerekli desteklerin bir an önce hayata geçirilmesini diledi. Ege Bölgesi’nin tarımsal ihracattaki gücüne vurgu yapan yetkililer, üreticilere ve tarımsal hizmetlere verilen desteğin süreceğini belirttiler.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da fuarın emeklerle gerçekleştiğini ifade ederek, ambargolu KKTC’nin narenciye ve diğer ürünlerini dünya pazarlarına ulaştırmak için gösterilen dayanışmaya teşekkür etti. Tatar, ihracat potansiyelinin her geçen gün arttığını ve yatırımın ulaşım, üretim ve istihdam alanlarında değer kattığını sözlerine ekledi.

İzmir’de Interfresh Eurasia: Küresel Alıcılarla Buluşan Yaş Meyve-Sebze Fuarı Nasıl Şekillendiriyor?

“TARIM İHRACATI 21,7 MİLYAR DOLARA ULAŞTI” Başka bir dikkat çekici paylaşım ise Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Dr. Mehmet Ali Kılıçkaya’dan geldi. Tarım ürünleri ihracatının yılın ilk sekiz ayında yüzde 4,8 artış gösterdiğini ve 21,7 milyar dolara ulaştığını söyleyen Kılıçkaya, yaş meyve sebze mamulleri ihracatında da güçlü bir performansın sürdüğünü belirtti. Zorluklara rağmen pazar çeşitliliğini artırmanın önemine vurgu yapan yetkili, tarife dışı engellerin aşılması için çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

EGE’NİN LİDERLİĞİ VE Hedefler Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatörü Muhammet Öztürk, Bölge’nin yıllık tarım ihracatında 7,5 milyar doların üzerinde bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti. Öztürk, Dikili, Bayındır ve Kınık’ta kurulan tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin bölgesel ihracata katkısını vurguladı ve önümüzdeki beş yıl içinde 10 milyar dolarlık hedefin mümkün olduğuna inandığını söyledi. Fuarların, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında 50 milyar dolarlık uzun vadeli hedefe ulaşmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

YABANCI ALICI SAYISINDA YÜZDE 300 ARTIŞ Interfresh Eurasia Fuarı Genel Koordinatörü Murat Özer ise uluslararası boyutun her yıl büyüdüğünü belirtti. 2018’den bu yana yabancı alıcı sayısındaki artışın %300’ü aştığını söyleyen Özer, bu yıl yaklaşık 580’in üzerinde yabancı alıcıyla 80’den fazla ülkeden katılım beklediklerini ve fuar süresince 1.300’ün üzerinde görüşmenin gerçekleşmesini hedeflediklerini kaydetti. Ayrıca bu yıl KKTC’nin partner ülke ve Denizli’nin partner şehir olarak programa dahil edildiğini belirtti.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar