Çalı Köyü’nde 10. Filmlerin Büyülü Buluşması: Genç Yeteneğin Parladığı Üç Gün
Nilüfer Belediyesi ile Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) iş birliğinde düzenlenen 10. Çalı Köy Filmleri Festivali, bu yıl da sinemanın sıcaklığını ve köy yaşamının doğal dokusunu bir araya getirerek unutulmaz bir deneyim sundu. Üç gün süren program boyunca, sadece salonlarda değil, Çalı’nın sokaklarında da film rüzgârı esti. Gösterimler, söyleşiler, konserler ve atölyelerle zenginleşen festival, izleyicilere görsel bir şölenin ötesinde bir topluluk hissi yaşattı. Festivalin son gününde ise kısa film yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu ve genç sinemacılar için yeni kapılar aralandı.
Kampın da kurulduğu bu özel etkinlikte, doğa ile kültürü iç içe geçiren aktiviteler katılımcıları büyüledi. Çalı Futbol Sahası’nı merkezi nokta olarak belirleyen festival, hem profesyonel hem de amatör sinemacıların üretim süreçlerini görünür kılmayı başardı. Bu yılın öne çıkan yanlarından biri, Ulusal Disiplinlerarası Sinema Sempozyumu’nun ikinci kez düzenlenmesi oldu. Böylece sinemanın sanatsal yönü ile akademik görüşler arasındaki köprü güçlendirildi ve gençlerle tecrübeli isimler arasında sıcak bir diyalog kuruldu.
Programda yer alan söyleşilerde, bölgenin sinema kültürü ve köy yaşamının sinemaya nasıl yansıdığı üzerine derinlemesine sohbetler ortaya çıktı. Şadi Özdemir’in yönettiği oturumlarda, Anadolu’nun elektriksizlik içeren geçmişinden günümüze uzanan bir sinema hikâyesi masaya yatırıldı ve katılımcılar bu köklü bağın yeni kuşaklar tarafından nasıl devam ettirilebileceğini tartıştı. Ayrıca festivalin ulusal ve uluslararası arenada dikkat çeken kısa film örnekleri, izleyicilere farklı anlatım tekniklerini ve yaratıcı vizyonları keşfetme imkanı sundu.
Kısa Film Yarışması için toplam 128 başvuru aldıklarını aktaran festival organizatörleri, ön jüri sonrası finale kalan 15 yapımı özenle inceledi. Jüri başkanlığını Seyfettin Tokmak’ın üstlendiği panelde Nuran Evren Şit, Ece Yaşar ve Doç. Dr. İlkay Nişancı gibi isimler, her bir eseri dikkatle değerlendirerek ödülleri belirledi. En İyi Belgesel Ödülü’nü Salman Gitmek İstiyor adlı çalışmasıyla Ozan Takış elde ederken, En İyi Kurmaca Ödülü Feridun filmiyle Utku Ali Güler’e kaldı. Jüri Özel Ödülü ise iki ayrı yapıma verildi: Yerçekimi filmiyle Dalya Keleş’e yönetmenlik adına ödülü oyuncusu Mustafa Konak aldı ve Ölüm Bizi Ayırana Dek adlı film Deniz Koloş’un başarısı olarak öne çıktı.
Festivalin kapanış konuşmasında, Başkan Şadi Özdemir genç sinemacılara şu mesajı verdi: “Bu festival, sadece bir film gösterimi günlerinden ibaret değil; burada üretmenin ve paylaşmanın bir arada olduğu, doğayla iç içe geçen bir yaratım süreci yaşıyoruz. Çalı Köyü’nün köklü sinema bağını yeni kuşaklara taşırken, her bir katılımcının kendi anlatısını cesurca ortaya koyması için alan yaratıyoruz.” Ayrıca bu yılki festivalin dinamizmi, geçmiş yıllara kıyasla daha geniş katılımla ve daha zengin teknik altyapı ile desteklendi. İzleyiciler, hem sinemanın perde arkasını görme fırsatı buldu hem de köy yaşamının canlılığını hissetti. Bugün ve yarın için planlanan etkinliklerle, Çalı Köy Filmleri Festivali bir gelenekten öte dinamik bir hareket olarak yoluna devam ediyor.
Kaynak: KAHA Kapsül Haber Ajansı