Işıkla Çizilen Ufuklar: Karikatür Atölyesiyle Büyüyen Nesillerin Yıl Sonu Yolculuğu
Nilüfer Belediyesi’nin sanat atölyelerinde öğrenim gören genç ruhlar, yılın en parlak anını bir araya getirerek karikatürlerden oluşan özel bir sergiyle izleyiciyle buluştu. Bu serginin her karikatürü, çocukların düşlerini, hayal gücünü ve dünyayı algılama biçimlerini yansıtan birer penceredir; sayfalar üzerinde can bulan renkler, gülümseten ifadeler ve düşündüren mizah bir arada dans ediyor. 18 yaşını doldurmamış 49 çocuk, 8 ay süren yaratıcı bir yolculuğun izi olarak 95 karikatürüyle Konak Kültür Evi’nde sanatseverlerle buluştu. Bu yolculuk, sadece teknik beceriyi geliştirmekle kalmıyor; aynı zamanda özgüveni, empatiyi ve toplumsal farkındalığı da güçlendiriyor.
Atölye sorumlusu Mehmet Kahraman’ın rehberliğinde çocuklar, yalnızca kalemle çizgileri peş peşe takip etmekten ibaret olmayan bir deneyim yaşadılar. Burada oyunlar, matematiksel düşünme ve felsefi sorgulama bir araya gelerek karikatürde yeni anlamlar üretmeyi mümkün kıldı. “Futbol yalnızca futbol değildir” sözünün ilhamıyla “karikatür” kelimesinin ötesinde bir ileti anlatısı kuran gençler, çalışmalarında toplumsal konulara da dikkat çekti. Bu yaklaşım, onların dünyaya bakışını derinleştiriyor ve her bir karikatürde farklı bir hikâye saklı kılıyor.
Serginin açılışında Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Mehtap Esen, sanata erişimin herkes için kapının açık olduğunun altını çizdi. Sanatın her dalını halkla buluşturmayı amaç edinen belediyenin vizyonu, bu tür çalışmalarla somutlaşıyor. Esen, “Bizim kapımız herkese açıktır. Emek veren tüm kursiyerlerimize teşekkür ederim” sözleriyle, gençlerin hayallerine giden yolda belediyenin yanlarında olduğunu vurguladı.
Çocuklar ve aileleri için sadece bir sergi değil, aynı zamanda bir öğrenme ve paylaşım deneyimi olan bu etkinlik, dinamik bir yaratıcı ekosistemin farkını gözler önüne seriyor. İzleyenler, her bir karikatürü incelerken, çocukların özgün bakış açısını ve mizah duygusunu keşfediyor. Atölyede başlayan bu serüven, gerçek bir sanatçı sohbetine dönüşüyor; çocuklar, eserlerini konuşurken birbirlerinden de yeni bakış açıları öğreniyorlar.
Sergi, 17 Haziran’a kadar ziyaretçilere açık olacak. Ziyaretçiler, çocukların dünyaya dair renkli vizyonlarını keşfederken, atölye çalışmalarında edinilen deneyimlerin bir meyvesi olan bu serginin anlamını yeniden hatırlayacaklar. Her bir karikatür, bir anın kaydı ve bir kahramanın kahkahasıdır; bu yüzden sergiye gitmek, sadece bir sergiyi gezmek değil, gençlerin hayallerine dokunmaktır.
