Karşıyaka Erdoğan Kibarer Ortaokulu Müdürü’nden Anlamlı ve Çoşkulu Kutlama!

Karşıyaka Erdoğan Kibarer Ortaokulu Müdürü’nden Anlamlı ve Çoşkulu Kutlama!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bugün Karşıyaka Atakent Erdoğan Kibarer Ortaokulu'nda okul müdürü "Kubilay Özduran" ve idare tarafından düzenlenen programa veliler ve vatandaşlar katılım sağladı. Programa damgasını vuran Atatürk büstü açılışı ve Karsav (Karşıyaka Kültür Sanat Eğitim Vakfı) üyeleri tarafından oynanan zeybek oyunu oldu . Veliler, misafirler ve çocuklar tarafından hem okul müdürü hem de idareciler ayakta alkışlandı. Konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen okul müdürü Özduran sözlerine şöyle devam etti...

ABONE OL
Ekim 29, 2024 13:56
Karşıyaka Erdoğan Kibarer Ortaokulu Müdürü’nden Anlamlı ve Çoşkulu Kutlama!
3

BEĞENDİM

ABONE OL

İZMİRDENHABER.COM:                                      SAYGIN KONUKLAR, KIYMETLİ MESLEKTAŞLARIM VE SEVGİLİ ÇOCUKLAR. CUMHURİYETİMİZİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI VE ATATÜRK ANITIMIZIN AÇILIŞ PROGRAMINA HOŞGELDİNİZ.
TARİHİNİ BİLMEYEN ULUSLAR GELECEĞİ PLANLAYAMAZLAR. YÜZBİR YIL ÖNCE YAŞANAN VE BİZİ CUMHURİYETE TAŞIYAN TARİHSEL SÜRECİ KISACA ÖZETLEMEK İSTİYORUM,
101 YIL ÖNCE İLAN EDİLEN CUMHURİYET, ATATÜRK DEVRİMLERİNİN ÖNÜNÜ AÇAN ÇAĞDAŞ TÜRKİYENİN İLK VE BELKİDE EN ÖNEMLİ HARCI, TÜRK TOPLUMUNU ÇAĞDAŞLAŞTIRMAK İSTEYEN ATATÜRK DEVRİMLERİNİN BİR PARÇASIDIR.
İSTANBULUN İŞGALİYLE BAŞLAMIŞTI MİLLİ MÜCADELE. OSMANLI İŞGALİ YALANLASADA İLK KIVILCIMI HASAN TAHSİN İZMİRDE ÇAKIYORDU. MUSTAFA KEMAL “VAKİT TAMAM ANADOLUYA GEÇİYORUZ” DİYEREK BAŞLADI. YOKLUĞA, İŞGALE DİRENİŞ 3 YILI AŞKIN SÜRE DEVAM ETTİ.ÖNCE DAĞLARDA TEK TEK ATEŞLER YANIYORDU. SONRA BU DAĞ ATEŞLERİ BİR YANGINA DÖNDÜ.
SONRA: 250 BİN KİŞİLİK DEVASA YUNAN ORDUSU, FAHRETTİN ALTAY’IN SÜVARİLERİ TARAFINDAN DARMADAĞIN EDİLMİŞTİ. KAÇIYORDU YUNAN ECEL PEŞLERİNDE. BELKAHVE’DEYDİ MUSTAFA KEMAL, “BİLİYOR MUSUN İSMET” DEDİ… “BİR RÜYA GÖRMÜŞ GİBİYİM.KARABASANLA BAŞLAYAN, 3 YIL 3 AY 22 GÜN SÜREN, MUCİZEYLE BİTEN BİR RÜYA… ÇİÇEKLER AÇIYORDU İZMİR’İN DAĞLARINDA.
15 MAYIS 1919 DA YUNAN ORDUSUNUN İZMİR E ÇIKMASIYLA BAŞLAYIP, 9 EYLÜL 1922 TARİHİNDE İZMİRİN YUNAN İŞGALİNDEN KURTARILMASIYLA SONUÇLANIYORDU.
1876 YILINA KADAR MUTLAK MONARŞİ İLE YÖNETİLEN OSMANLI DEVLETİ TANZİMAT DÖNEMİYLE BİRLİKTE CUMHURİYET DÜŞÜNCESİ SÖZ EDİLMEYE BAŞLANSA DA İLAN EDİLEN MEŞRUYET YETERLİ GÖRÜLMÜŞ, MEŞRUYETİN DAHA İLERİSİ TALEP BİLE EDİLEMEMİŞTİ.
CUMHURİYET FİKRİNİ GAZİ PAŞA, MİLLİ MÜCADELENİN İLK GÜNLERİNDE AÇIKCA ORTAYA KOYMUŞTUR.ERZURUM KONGRESİ SONUNDA YAYIMLANAN BİLDİRİNİN ÜÇÜNCÜ MADDESİ İLE: “ULUSAL KUVVETLERİ ETKİN VE ULUSAL İRADEYİ EGEMEN KILMAK ESASTIR.” KARARI ALINMIŞTIR.
İSTANBULUN İŞAGAL EDİLİP MECLİSİ MEBUSAN IN DAĞITILMASI İLE ANKARADA 23 NİSAN 1920 DE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TOPLANMIŞ, OLAĞAN ÜSTÜ YETKİLER İLE DONATILMIŞ 390 KİŞİLİK MECLİSİN BAŞKANI AYNI ZAMANDA HÜKÜMET VE DEVLET BAŞKANI OLARAK GÖREVLENDİRİLEN MUSTAFA KEMAL PAŞA OLMUŞTU.
1921 YILINDA KABUL EDİLEN İLK ANAYASMIZ TEŞKİLATI ESASİYE İLE EGEMENLİĞİN TÜRK ULUSUNA AİT OLDUĞU İLAN EDİLMİŞ. SALTANATIN KENDİNİ TÜRK ULUSUNUN TEMSİLCİSİ OLARAK SAYMASINA TEPKİ OLARAK 1 KASIM 1922 DE SALTANAT KALDIRILMIŞDI.
BİRİNCİ MECLİSİN SEÇİMİN YENİLENMESİNE KARAR VEREREK 1 NİSAN 1923’TE DAĞILMASINDAN SONRA YENİ MECLİS TOPLANINCAYA KADAR MUSTAFA KEMAL’İN DİREKTİFİ İLE YENİ BİR ANAYASA TASARISI HAZIRLIKLARI BAŞLAMIŞTIR. MEVCUT ANAYASA, ULUSAL İRADENİN TÜRK ULUSUNA AİT OLDUĞUNU, BU İRADEYİ ULUS ADINA TEMSİL YETKİSİNİN MECLİSE DEVREDİLDİĞİNİ ONAYLAMIŞTI ANCAK DEVLETİN YÖNETİM ŞEKLİNİ VE BAŞKENTİNİ İLAN ETMEMİŞTİ.
YENİ ANAYASA TASARISI HAZIRLIKLARI SIRASINDA MUSTAFA KEMAL, ÇEVRESİNDEKİLERLE CUMHURİYETİN İLANI İLE İLGİLİ GÖRÜŞMELER YAPMIŞTIR. MUSTAFA KEMAL’İN YABANCI BİR GAZATEYE 22 EYLÜL 1923’TE VERDİĞİ VE TÜRKÇE BİR ÖZETİ İLK DEFA İKDAM GAZETESİNDE YAYIMLANAN DEMEÇTE, MUHABİRİN SORUSU ÜZERİNE İLK DEFA CUMHURİYET KELİMESİNİ AÇIKÇA ORTAYA ATMASI ÜLKEDE VE YURTDIŞINDA BÜYÜK YANKI UYANDIRDI.
13 EKİM 1923’TE BMM’DE KABUL EDİLEN TEK MADDELİK YASA İLE ANKARA, DEVLETİN BAŞKENTİ OLDU. DEVLET MERKEZİNİN İSTANBUL OLACAĞI YOLUNDAKİ ÇEKİŞMELERE SON VEREN BU YASA İLE CUMHURİYETİN İLANI İÇİN DE BİR ADIM ATILMIŞ OLDU.
1 KASIM 1922’DEN İTİBAREN ARTIK SALTANATIN OLMADIĞI ÜLKE, MECLİS HÜKÛMETİ TARAFINDAN YÖNETİLMEKTEYDİ. BU HÜKÛMET SİSTEMİNDE HER BAKAN MECLİS TARAFINDAN SEÇİLDİĞİNDEN UYUMSUZ KİŞİLERİN BİR ARAYA GELDİĞİ HÜKÛMET BİÇİMİNE YOL AÇMAKTAYDI; AYRICA HER BİR BAKANLIK İÇİN UZUN SÜREN TARTIŞMALAR YAŞANMAKTAYDI
BU DURUM ÜZERİNE MECLİS BAŞKANI MUSTAFA KEMAL, 25 EKİM 1923 AKŞAMI HÜKÛMETİ ÇANKAYA’DA TOPLADI. TOPLANTIDA, VEKİLLER HEYETİ’NİN İSTİFA ETMESİNE VE YENİ SEÇİLECEK VEKİLLER HEYETİ’NDE GÖREV ALMAMASINA KARAR VERİLDİ.
27 EKİM 1923’TE VEKİLLER HEYETİ’NİN İSTİFASI TBMM’DE OKUNDUKTAN SONRA, YENİ BİR VEKİLLER HEYETİ KURMA YOLUNDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI. 28 EKİM’DE ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDEKİ AKŞAM YEMEĞİNDE İSMET PAŞA, FETHİ BEY, KAZIM PAŞA, KEMALETTİN SAMİ PAŞA, HALİT PAŞA, RİZE MEBUSU FUAT VE AFYON MEBUSU RUŞEN EŞREF BEY’İ MİSAFİR OLARAK AĞIRLAYAN MUSTAFA KEMAL PAŞA, MİSAFİRLERİNE “YARIN CUMHURİYET İLAN EDECEĞİZ” DEDİ.
, 29 EKİM 1923 SABAHI TEKLİF EDİLEN KANUN TASARISI KANUN-I ESASÎ ENCÜMENİ TARAFINDAN USULEN İNCELENİP TUTANAĞI HAZIRLANDI. KANUN, BİRÇOK KONUŞMACININ “YAŞASIN CUMHURİYET!” SESLERİYLE ALKIŞLANAN KONUŞMALARIYLA KABUL EDİLDİ ARDINDAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ YAPILDI. 158 ÜYENİN OYBİRLİĞİ İLE ANKARA MİLLETVEKİLİ GAZİ MUSTAFA KEMAL CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ.
KUTLU OLSUN, YAŞASIN CUMHURİYET. SAYGILARIMLA.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r