Sağlık Elde Başlar: Küçük Adımlarla Büyük Sağlık Değişimini Başlatan El Hijyeni Projesi
Bayraklı Belediyesi ile Bayraklı İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen “Sağlık Elde Başlar” projesi, ilçedeki 14 ilkokulda eğitim gören 2 bin 200 birinci sınıf öğrencisine el hijyeni eğitimi vererek, çocukların günlük yaşamlarında hijyen bilincini kökleştirmeyi amaçlıyor. Eğitimler, çocukların yaşlarına uygun yöntemlerle, mikropların nasıl yayıldığı ve el yıkamanın hastalıkları önlemedeki kritik rolü konusunda farkındalık oluşturuyor. Bu farkındalık, sadece bireysel sağlık için değil, toplum sağlığını güçlendirmek adına da sürdürülebilir bir mahalle kültürü inşa etme hedefi taşıyor.
Uygulamalı ve eğlenceli eğitim yaklaşımı ile öğrenciler, el yıkama tekniklerini oyunlaştırılan aktivitelerle öğreniyor. Doğru süre ve hareketler üzerinde yoğunlaşan çalışmalar sayesinde çocuklar, tırnak aralarının temizlenmesi, bileklerin temiz tutulması ve mikropların yüzeylere yapışmasını azaltan adımları canlı deneyimlerle pekiştiriyor. Eğitimlerde kullanılan materyaller, çocukların dikkat sürelerini göz önünde bulundurarak interaktif ve renkli sunumlarla zenginleştiriliyor; böylece öğrenme anı, kalıcı bir alışkanlığa dönüşüyor.
“El yıkama sadece gözle görünen bir temizlik değildir; bu basit adım, çocuklarımızın bağışıklık sistemini güçlendirerek akademik başarılarına da dolaylı katkı sağlar” diyen uzmanlar, mikropların yolculuğunu adım adım anlatarak erken yaşta hijyen farkındalığını artırıyor. Program kapsamında her sınıfa, hijyen kahramanı stickerları ve el yıkama sabunu hediye edilerek günün her anında hatırlatıcı bir etki yaratılıyor. Bu küçük ödüller, çocukların öğrendiklerini günlük hayatlarına taşıma konusunda motive edici bir güç oluyor.
Toplumsal sağlık için geniş kapsamlı etkiler hedefleyen proje, aileleri de yanında tutmak için çeşitli bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Ebeveynlere yönelik kısa bilgilendirme videoları ve evde uygulanabilir el hijyeni rutinleri paylaşımında bulunuluyor. Böylece ev ortamında da benzer hijyen alışkanlıklarının kökleştirilmesi sağlanıyor. Eş zamanlı olarak öğretmenler için özel bir eğitim modülü geliştirildi; böylece sınıfta edinilen bilginin dersler arasında sürekli olarak pekiştirilmesi sağlanıyor.
Belediye başkanı İrfan Önal’ın mesajı ile sağlıklı nesillerin yetişmesine yönelik kararlılık vurgulanıyor: “Çocuklarımıza kazandıracağımız hijyen alışkanlıkları onların genel sağlık durumunu doğrudan etkiliyor. Bu bilinçle ilkokul birinci sınıf öğrencilerine yönelik hijyen eğitimleri düzenliyoruz. Sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak için başta sağlık olmak üzere kültür, sanat ve spor gibi her alanda çocuklarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”
Proje, çocukların erken yaşlardan itibaren el hijyeni alışkanlığı kazanmasını hedefleyerek, özellikle kış aylarında sık görülen bulaşıcı hastalıkların yayılmasını azaltmayı amaçlıyor. Ebeveynlerin de katılımıyla güçlenen bu yaklaşım, toplumsal dayanışmayı pekiştirmekte ve çocukların güvenli bir öğrenim ortamında gelişimini desteklemektedir. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı