İhracat Rüzgârları: Türkiye’nin Yaş Meyve-Sebze Zenginliği ve 2026 İlk Çeyrekte Elde Edilen Dikkat Çekici Artış

İhracat Rüzgârları: Türkiye’nin Yaş Meyve-Sebze Zenginliği ve 2026 İlk Çeyrekte Elde Edilen Dikkat Çekici Artış

Türkiye, 2026 yılının ilk çeyreğinde yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri alanında dikkat çekici bir performans sergiledi. İlk çeyrekte toplam ihracat değerlerinde yüzde 16’lık bir artış kaydedildi ve ülkenin toplam yaş meyve sebze ile mamulleri ihracatı 1 milyar 580 milyon dolara ulaştı. Bu sonuç, 2025 yılında elde edilen 6 milyar 291 milyon dolarlık yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracat düzeyinin üzerine çıkma hedefinin işaret fişeği olarak görülüyor. Yetkililer, yağışların geçmiş yıllara göre daha olumlu seyretmesi ve iklim koşullarında olumsuzlukların yaşanmadığı bir dönemin etkisiyle üretimde rekolte artışlarına paralel olarak ihracat potansiyelinin güçlendiğini vurguluyor.

Başlıca ürünler ve rekabet gücü 2026’nın ilk çeyreğinde mandalina, domates ve biber ihracatı zirvede yer aldı. Mandalina 333 milyon dolarlık ihracatla ilk sırayı alırken, domates 159 milyon, biber ise 152 milyon dolarlık döviz getirisi elde etti. Limon, nar, portakal ve greyfurt gibi diğer ürünler de kayda değer rakamlar gösterdi; limon 121 milyon, nar 71 milyon, portakal 57 milyon, greyfurt 33 milyon dolarlık ihracat elde etti. Ayrıca kabak, kornişon ve kuru soğan gibi ürünler de önemli katkılar sunarak ilk 10 ürün arasında ihracat artışına öncülük etti. En çok ihracat yapılan ülkeler ise Rusya Federasyonu (263 milyon dolar), Irak (127 milyon dolar), Romanya (122 milyon dolar) olarak öne çıktı. Ardından Almanya (75 milyon), Ukrayna (74 milyon) gibi Avrupa ülkeleri geldi. Bu tablo, Türkiye’nin çeşitlenen ürün portföyünü ve uluslararası pazarlardaki giderek güçlenen konumunu gösteriyor.

İzlenen bölgesel dinamikler Ege Bölgesi özelinde, Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin bölgesel performansı da dikkat çekiyor. 2026’nın ilk çeyreğinde Ege Bölgesi’nin ihracatı yüzde 11 artışla 50 milyon dolardan 68 milyon dolara yükseldi. Bölge, domates ile en yüksek payı alırken, domates ihracatı 28,5 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Mandalina ihracatı 12 milyon dolar, biber ihracatı 6,5 milyon dolar olarak kayda geçti. Ege Bölgesi’nin en çok ihraç ettiği ülkeler Rusya Federasyonu, Polonya ve Ukrayna olarak sıralandı. Bu veriler, bölgesel üretim kapasitesinin güçlendiğini ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı elde etmek için inovasyon ve kalite odaklı üretimin sürdürüldüğünü gösteriyor.

İnsan etkisi ve sürdürülebilirlik vurgusu Sektördeki büyümenin ardında sadece üretim artışı yatmıyor; üreticilerin ve ihracatçı birliklerinin iklim değişikliğiyle başa çıkma stratejileri de öne çıkıyor. 2026 yılı için görüşülen hedefler, yağış ve iklim koşullarıyla uyum içinde planlandı. Yetkililer, verimliliği artırmak için modern sulama teknikleri, gıda güvenliği ve kalite denetimlerinde iyileştirmeler yapıyor. Aynı zamanda bölgesel bazda yapılacak yatırımlar ile lojistik ağlarının güçlendirilmesi ve yeni pazarların keşfi için çalışmalar sürdürülüyor. Bu bağlamda, hangi ülkelerle yeni ticaret anlaşmaları yapılacağı ve hangi ürünlerin katma değeri yüksek olarak hedef pazarlara yönlendirileceği konuları merakla izleniyor.

İlk çeyrek performansının “hedefleri aşıp aşamayacağı” sorusu ise yatırımcılar ve sektör uzmanları tarafından yakından takip ediliyor. Yetkililer, üretim kapasitesinin çeşitlendirilmesi ve kalite standartlarının yükseltilmesiyle 2026 sonunda 7 milyar dolar barajının da aşılabileceğini belirtiyor. Bu vizyon, sadece ihracat rakamlarını değil, aynı zamanda istihdam, sanayi altyapısı ve bölgesel kalkınmayı da destekleyen bütünsel bir kalkınma senaryosunu işaret ediyor.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar