Bornova’da 2025 Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi: Altyapıdan Sosyal Hizmete, Dijital İkize Uzanan Başarı Hikayesi
Bornova Belediyesi’nin 2025 Yılı Faaliyet Raporu, Nisan Meclisi’nde yapılan ikinci oturumda oy çokluğuyla onaylandı. Sunumunda Ömer Eşki, ilçenin altyapı, sosyal yardımlar, kültür ve eğitim projeleriyle geleceğe yönelik kapsamlı adımlar attıklarını vurguladı.
İlçenin dört bir yanını saran altyapı ve üstyapı yatırımları dikkat çekti: BAL Yolu, Mustafa Kemal Caddesi, Pınarbaşı Meydanı düzenlemesi ve Pınar Caddesi ile 159 Sokak’taki çalışmalarla kentin görünümü iyileştirildi. Işıklandırma ve peyzaj çalışmalarının kent estetiğini dönüştürdüğü belirtildi. Belediye iştiraki İZBAŞ’ın bu süreçte yol bakım ve onarımında önemli rol üstlendiği ifade edildi.

Abide-i Hürriyet Meydanı, Kıbrıs Parkı ve N’apan Kafe projelerinin tamamlandığı, Güney Temiz Parkı’nın hizmete açıldığı ve Sarnıç’taki Mescid-i Aksa Camisi’nin ay sonunda açılacağı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca çevre ve temizlik alanında bin adet yeni konteyner alınmasıyla atık toplama süreçlerinin daha verimli yürütüldüğü vurgulandı. Yeşil alan hedefi doğrultusunda kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırma amacı hatırlatıldı ve kent bostanları ile yerel tohum projelerinin tanıtıldığı belirtildi.
Sosyal belediyecilik alanında ise 123 bin 500 kişinin hizmetlerden faydalandığı kaydedildi. Kent Market ve Kent Lokantaları ile evde bakım ve sıcak yemek hizmetlerinin sürdürülmesi, toplumsal dayanışmanın bir göstergesi olarak öne çıktı. Eğitim ve kültürde BELGEM gençlik merkezleri, oyuncak kütüphanesi, spor ve hobi kursları, kitap günleri ve halk oyunları festivalleri gibi etkinlikler ile zenginleştiği ifade edildi.
Dijital dönüşüm kapsamında Avrupa’da bir ilk olarak görülen Dijital İkiz projesinin hayata geçirildiği ve afet hazırlık kapasitesinin güçlendirildiği açıklandı. Ayrıca Mahalle Afet Gönüllüleri (MAK) oluşumunun kurulacağı, kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi. Meclis toplantısında zabıta denetimleri, ruhsatlandırma, Kent Konseyi çalışmaları, Muhtarlar Akademisi ve STK iş birlikleri ile uluslararası projelerin raporda yer aldığı ifade edildi.
Başkan Ömer Eşki, konuşmasını Türkiye’de en çok asfaltın atıldığı yer Bornova, en çok sosyal yardımın yapıldığı yer Bornova, en ucuz etin satıldığı yer Bornova ve Avrupa’nın ilk dijital ikizini hayata geçiren Bornova sözleriyle güçlendirdi. Toplantının sonunda 2025 Yılı Faaliyet Raporu oy çokluğuyla resmen kabul edildi.